x

Oblikovna

grafično oblikovanje

Grafični oblikovalec je strokovnjak, ki s premišljeno uporabo vizualnih pojmov in podob načrtuje najrazličnejša avdiovizualna sporočila.

Dobro oblikovana sporočila nas usmerjajo, nagovarjajo in motivirajo, lahko pa nas s svojo lepoto in domiselnostjo razveseljujejo in poživijo ter pripravijo k razmišljanju.

Oblikovanje vizualnih sporočil je ustvarjalno in odgovorno delo, kot žlahtna simbioza med intelektualnim in praktičnim. Oblikovalec na to področje sporazumevanja vpeljuje smiselni red, sporočanje kultivira, informacije pa so zato lahko krajše in učinkovitejše. Kjer je treba, zna smiselno vnesti tudi humor.

Področje je izredno široko, zato so še kako pomembna tudi splošna znanja in strokovno-teoretične vsebine (na primer umetnostna zgodovina ali likovna teorija). Grafični oblikovalec obvlada črke, ilustracije, znake, simbole, sheme, tiskovine, postopke tiska in materiale ter 3D-tehnologijo. Vse to mu omogočajo tradicionalne veščine, kot je risanje, in sodobne tehnologije, s pomočjo katerih narisano v navideznem svetu oživi v obliki animacije, podprte tudi z zvokom.

Dijaki so aktivni tudi pri oblikovalskih projektih, večkrat so izbrani kot zmagovalci na natečajih, nikoli pa ne zamudijo priložnosti, da svoja dela prikažejo tudi na razstavah ali v medijih. Kreativnega načina dela se je treba učiti in živeti.

PREDMETNIK – TEHNIK OBLIKOVANJA

GALERIJA – GRAFIČNO OBLIKOVANJE

Arrow Small Up Gray
Arrow Small Up Gray
Dostopnost
Dostopnost