x

Oblikovna
10. 5. 2021

Svetlobna gverila 2021

15. mednarodni festival svetlobeRESNIČNOST

24. maj–19. junij 2021
Ljubljana: galerija Vžigalica, Mala galerija BS, na prostem v središču mesta, Ljubljana
Vsak dan: 21.30–23.30

SŠOF se predstavlja s svetlobno instalacijo Senca idealne resničnosti.
Kje: Gosposka ulica, vhod v šolo
Mentor: Damijan Kracina

Vabljeni!

Preberi

http://www.svetlobnagverila.net/team-members/4571/

SŠOF Ljubljana: Senca idealne resničnosti
svetlobna instalacija
Gosposka ulica, vhod v SŠOF
mentor: Damijan Kracina

Projekt dijakov SŠOF sestavlja večja prostorska struktura, mreža iz palic, ki ponazarjajo stike med posamezniki. S pomočjo svetlobnih učinkov palice izginjajo in se znova pojavljajo in tako ponazarjajo nestanovitnost medčloveških stikov, kar prihaja še zlasti do izraza v času korona krize. Delo predstavlja svojevrstno vizualno metamorfozo stiske, v kateri so se znašle najranljivejše skupine ljudi – tudi in predvsem mladostniki. Kot so zapisali avtorji projekta: »Resničnost, ki jo živimo iz danes v jutri, je le še senca upov, ki smo jih polagali v prihodnost. V samoti, ki se nam včasih zdi brezizhodna, se vedno bolj zapiramo vase in trgajo se še zadnji stiki, ki nas držijo nad gladino osame.«

Sodelujoči: Anea Abdić, Tinkara Bajrič, Altina Beganović, Irena Čepon, Amalija Černe, Zara Čotar, Jure Hüll, Aleksandra Tisa Jelinčič Plemeniti, Eva Lazar, Zoja Makovec, Maruša Milharčič, Lara Muck, Zala Polovšak, Corinna Šturm, Nela Zajec Genorio in Ana Žele.


VSAK DAN: 21.30–23.30


Koprodukcija: Srednja šola za oblikovanje in fotografijo Ljubljana

25. 1. 2021

Vpisal/-a se bom na oblikovno – “oblikovna je zakon”

Spoštovani bodoči dijaki in dijakinje!

Vabimo vas k ogledu spodnjih video vsebin in spletnih povezav.
Verjamemo, da boste imeli nekaj dodatnih vprašanj tudi po ogledu teh posnetkov. Za vse odgovore smo vam na voljo na e-naslovu: tajnistvo@ssof.si
Lepo vas pozdravlja vaša bodoča srednja šola.
Preberi

Preizkus likovne nadarjenosti:

Smeri:

GRAFIČNO OBLIKOVANJE

OBLIKOVANJE UPORABNIH PREDMETOV – z intervjuji:

MODNO OBLIKOVANJE

FOTOGRAFIJA

UMETNIŠKA GIMNAZIJA – LIKOVNA SMER

VEČ:
Modna revija 2018:

Zaključna razstave dijakov v Galeriji Fotografija 2018:

Smer oblikovanje uporabnih predmetov:

Oblikovna info: OBLIKOVNA_info

Informativna knjižica: OBLIKOVNA_INFO.pdf

Spletna stran: www.oblikovna.si

24. 1. 2021

FERI LAINŠČEK – INTERVJU S PREŠERNOVIM NAGRAJENCEM

V šolski reviji R5 (XI/2017, str. 186) si lahko preberete intervju z letošnjim Prešernovim nagrajencem Ferijem Lainščkom.

Prijetno branje.

Povezava: https://oblikovna.si/publikacije/revija-r5/

uredništvo R5

Preberi

INTERVJU: intervju_ lainscek

6. 12. 2020

URBANISTIČNI NATEČAJ ROŠKA

Vabljeni k ogledu virtualne razstave natečajnih rešitev.

Preberi

Zbornica za arhitekturo in prostor je pred kratkim izpeljala natečaj za območje Roške, ki predvideva tudi gradnjo nove Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana.
Vabimo vas k ogledu natečajnih rešitev.

 

December 2020

Virtualna razstava Urbanizem Roška

Spoštovani,

V skladu z novimi časi vas prvič vabimo na otvoritev virtualne razstave natečajnih rešitev odprtega projektnega urbanističnega natečaja za izbiro strokovno najprimernejše rešitve za projekt Reševanje prostorske problematike nove Akademije za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO), novega študentskega doma (ŠDL) ter nove Srednje šole za oblikovanje in fotografijo (SŠOF) s športno dvorano z zunanjimi športnimi igrišči, ki bo v četrtek, 10. decembra 2020 ob 13. uri, na spodnji povezavi.

Razstava bo na povezavi na ogled do 24. decembra 2020. Vabljeni k ogledu!

Za boljšo uporabniško izkušnjo vas prosimo, da si predhodno preberete navodilo o uporabi virtualne razstave.

Razstava-Roska | Multiversum
PowerPointova predstavitev (zaps.si)
Copyright © 2018 ZAPS / Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije, vse pravice pridržane.
To sporočilo ste prejeli, ker ste na seznamu za prejemanje novic ZAPS.Če ne želite več prejemati novic se lahko odjavite tako, da se s svojim uporabniškim imenom prijavite na spletni strani ZAPS, nato pa v svojem profilu izklopite možnost prejemanja novic.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. 10. 2020

MIHA ERIČ: VRNITEV

Razstava lesorezov, linorezov in bakrorezov

SŠOF, Gosposka ulica 18, Ljubljana
20. 5. 2020 do 30. 10. 2020

Grafik in instrumentalist Miha Erič, nekdanji dijak SŠOF, razstavlja svoja grafična dela v prostorih šole v Križankah.

Na ogled je postavil 39 grafičnih listov, s katerimi nam razkriva svoj bogat notranji svet. Z otroško dušo, polno domišljije in čudenja, je razvil prepoznaven stil, ki ga uvršča med najbolj izvirne predstavnika nove generacije slovenskih grafikov.

Preberi

5 OR plakatVRNITEV_horizont COR (1)

http://www.srce-me-povezuje.si/zavodorbita/

 

Razstava lesorezov, linorezov in bakrorezov

Miha Erič: VRNITEV

SŠOF, Gosposka ulica 18, Ljubljana
20. 5. 2020 do 30. 10. 2020

 

Grafik in instrumentalist Miha Erič, nekdanji dijak SŠOF, se je vrnil na Oblikovno kot razstavljalec grafičnih del v prostorih šole na Gosposki ulici 18.

Na ogled je postavil 39 grafičnih listov, s katerimi nam razkriva svoj bogat notranji svet. Z otroško dušo, polno domišljije in čudenja, je razvil prepoznaven stil, ki ga uvršča med najbolj izvirne predstavnika nove generacije slovenskih grafikov. Grafike Miha Eriča so narejene v analogni tehniki lesorez, linorez in visoki bakrorez.

Z dijaško razstavo 55 pretežno večbarvnih  grafik v tehniki sitotiska, linoreza in globokega tiska in 9 grafičnimi listi iz šolske zbirke umetniških del gostujoča razstava predstavlja imeniten vpogled v svet grafične umetnosti. Umetniška grafika ima namreč v Sloveniji izjemno bogato zgodovino in sloves  likovne tehnike, ki je moderno umetnost približala širšemu krogu ljudi. Ljubljanski grafični bienale je od leta 1955 v Ljubljano privabljal najboljše avtorje iz mnogih držav sveta in jim ob bok postavil dela izvrstnih grafikov Ljubljanske grafične šole. Nekateri so kot profesorji na ALUO vzgojili vrsto likovnih ustvarjalcev, ki so v tradicionalnih grafičnih tehnikah prepoznali najboljše možnosti za umetniško izražanje.

Miha Erič se uvršča med nove generacije grafikov, diplomantov ALUO, ki so svojo ustvarjalno pot začeli pred slabim desetletjem. Kot študent oddelka za oblikovanje je zaključil študij vizualnih komunikacij, kjer si je za diplomsko delo izbral grafiko in ilustracijo.  Med redkimi vrstniki se je že zgodaj navdušil za lesorez, linorez in visoki bakrorez.

Grafik Miha Erič je risarski zanesenjak, ki likovne vsebine preko matrice, barve in grafične preše odtiskuje na papir, aplikativno tudi na tekstil. Prve risarske spodbude je dobil že kot otrok od likovno izobraženih staršev, pred študijem pa tudi od mentorjev na SŠOF, kjer ga je pritegnilo ateljejsko delo na področju risbe, ilustracije in umetniške grafike. Z razstavo sedaj navdušuje mlade likovnike na Oblikovni in zbuja zanimanje za tradicionalno grafiko.

Zavod Orbita, ustanova, v okviru katere Miha Erič in intermedijska umetnica, mag. Natalija Šepul, delujeta na področju kulture, za dijake SŠOF pripravlja delavnico umetniške grafike.

Miha Erič je zgled izjemno produktivnega ustvarjalca, ki je v zadnjih štirih letih pripravil 22 samostojnih razstav. Od pomladi 2020 se predstavlja tudi s katalogom, v katerem je poleg strokovne ocene profesorja Darka Slavca in reprodukcij avtorjevega grafičnega opusa, ki šteje že več kot 60 izvirnih  matric, tudi umetnikova razlaga grafičnih tehnik. Avgusta 2020 je z Zavodom Orbita začel voditi galerijo v Izoli, ki bo ponudila sodelovanje z ALUO in SŠOF.

V grafikah Miha Eriča je prisotna raznovrstnost vsebin – od žanra, portreta, krajine, vedute, mestnega ali vaškega prizora do fantazijskih, pravljičnih in nadrealističnih likovnih kompozicij. Avtor je tudi družbeno zavzet in duhovit likovnik, za katerega je značilna sproščena risba, s katero ustvarja ekspresiven izraz, dramatičnost, enigmatičnost, nelagodje in nemir.  Vse to ponazarja s črno barvo z vsem bogastvom linearnih rastrov. Posebnost njegovih grafičnih odtisov je tudi v tem, da jih skoraj brez izjeme ročno pobarva z akvarelom.

Miha Erič je dedič vesnanov, ljudske umetnosti, ekspresionizma in nadrealizma. Vajen odra, kot glasbenik, tudi svoje grafike namenja komunikaciji. Njihova neobremenjena pripovednost in ilustrativnost so lastnosti, ki gledalca pritegnejo in duhovno obogatijo.

Z razstavo z naslovom Vrnitev je Miha Erič  v prostor šole vnesel izvirno likovno estetiko, kot posvetilo okolju, v katerem je njegov izrazit risarski talent pridobil kvalitetno osnovo za uspešno nadaljnje izražanje.

 

Igor Kregar, prof.

 

 

 

12. 6. 2020

Nadaljnji koraki reševanja prostorske problematike SŠOF in Križank

Predstavniki SŠOF na izredni seji parlamentarnega odbora za kulturo in izobraževanje v Državnem zboru, 12. junij 2020

Preberi
Arrow Small Up Gray
Dostopnost