x

Oblikovna
28. 2. 2023

KAJ JE IMELA OBLEČENO?

Razstava likovnih del dijakov in dijakinj SŠOF

je na ogled od 28. 2. do 28. 3. 2023, Desni atrij ljubljanske Mestne hiše

Razstava Kaj je imela oblečeno? predstavlja dela dijakinj in dijakov 3. letnika umetniške gimnazije likovne smeri. Predstavljena dela obravnavajo seksizem, kot ga doživljajo mladi. V različnih medijih realizirane ideje nagovarjajo gledalca k premisleku o ustaljenih normah in predsodkih ter postavljajo ogledalo sodobnemu svetu.

Mentorji za likovno področje so profesorji  Damijan Kracina, Luka Jančič in Nika Oblak.
Mentorici za kontekstualizacijo s področij sociologije in psihologije sta profesorici Anja Tintor in Andreja Kos.

Foto: Nika Buček, detajl

Povezava: Članek
Oddaja: Prispevek v oddaji Osmi dan
Otvoritev razstave, 28. 2. 2023

 

Foto: Zoja Rupar

Več:

Seksizem je družbena problematika, ki se navezuje na diskriminatorno vedenje do posameznikov na osnovi njihovega spola. Kljub temeljnim vrednotam, ki prevevajo našo družbo in narekujejo enakovredno obravnavanje spolov, se s seksizmom še vedno srečujemo na različnih področjih, kot so politika, trg dela in mediji.

Poleg tega seksizem »vsiljuje« idejo o moškosti ter ženskosti oziroma družbena pričakovanja o spolnih vlogah, ki se ne ujemajo vedno s posameznikovo samopercepcijo, kar lahko povzroča tako duševne stiske kot neodobravanje s strani družbe. Raziskave potrjujejo, da se posledice lahko kažejo tudi na področju telesnega in duševnega zdravja ter v odnosih v medosebnih razmerjih in na delovnem mestu.

Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo Ljubljana je Mestna občina Ljubljana povabila k sodelovanju na razstavni projekt, ki spremlja mednarodno konferenco, ki bo potekala od 2. do 3. marca 2023 v ljubljanski Mestni hiši v organizaciji Mesta Ljubljana in Mesta Dunaj v okviru mreže evropskih mest Femcities.

Konferenca z naslovom »Seksizem: izziv pri doseganju enakosti spolov« bo osvetlila (so)delovanja žensk v politiki, sovražni govor proti ženskam, stereotipno predstavljanje žensk v medijih ter seksizma nasploh.

Izvedbo razstave je omogočila Mestna občina Ljubljana.

Foto: Nika Buček, detajl

Foto: Zoja Rupar in Lara Hiti

Arrow Small Up Gray
Dostopnost