x

Oblikovna
14. 3. 2024

Plavajoče oblike

Industrijski oblikovalci lahko kot dediči umetnostne obrti pripomoremo k njenemu ohranjanju in jo vsakič na novo premišljujemo. Tokrat smo jo premišljevali z vidika trajnosti in ohranjanja narave, saj se na gregorjevo s pomladnim prebujanjem vsako leto zavemo njene živosti, lepote in radodarnosti.
Razstava Plavajoče oblike je nastala z mislijo na pomembnost slovenske snovne in nesnovne kulturne dediščine, s katero smo vsakodnevno povezani. 

Rudi Vrhovšek

Kot je povedal eden od govorcev: »Ali bodo razstavljeni gregorčki kdaj zaplavali in se prepustili valom nemirnega časa, bomo videli, zagotovo pa lahko rečem, da je današnja razstava znanilka prihajajoče pomladi na Oblikovni in napoved osrednjega dogodka – Meseca Oblikovne, ko bomo pripravili številne razstave del ustvarjalnih dijakov naše šole. V deželo prihaja pomlad in z njo svetloba ter ljubezen.«

Peter Peterka

Foto: dijaki SŠOF

Da bomo lahko z našimi najmlajšimi še naprej obujali tradicijo gregorjevega, smo z dijaki gregorčke oblikovali z mislijo na otroško ustvarjanje, saj naše plavajoče oblike predstavljajo okvir, iz katerega raste njihova domišljija.
Gregorčki, ki so jih izdelali dijak smeri oblikovanje uporabnih predmetov, so narejeni iz naravnih materialov in se po prvi plovbi spremenijo v uporabne predmete, kot so svečniki, stojala za nakit, igrače, posode za sadje in podobno. Tako predmetom podaljšamo njihovo življenje in so lep spomin, da je narava zmeraj z nami.

 

 

 

Arrow Small Up Gray
Dostopnost