x

Oblikovna
24. 5. 2024

Slovanska bralna značka

V četrtek, 23. 5., je bilo v avli Filozofske fakultete odprtje razstave likovnih upodobitev, ki so nastale po navdihu sodobnih slovanskih kratkih zgodb.
Dela enaindvajsetih dijakinj iz 2. a,  2. f in 2. g. bo Fakulteta v okviru projekta Slovanska bralna značka izdala v knjižni obliki.
Razstava je vključena tudi v program Sejma akademske knjige Liber.ac, ki je potekal od 21. do 23. maja; Liber.ac 2024: Poučujem, prihodnost oblikujem | Liber.ac

Vsem razstavljavkam iskrene čestitke!

Mentorici Kaja Urh in Veronika Vesel Potočnik

Foto: Kaja Urh in Marta Krejan Čokl

Sodobna kratka slovanska zgodba

Kratka zgodba s svojo značilno narativnostjo prinaša številna izhodišča, ki jih likovni ustvarjalec lahko implicira v svojem delu. Sodobne slovanske kratke zgodbe so dijakom drugega letnika umetniške gimnazije iz Srednje šole za oblikovanje in fotografijo omogočile prav to – svojevrsten milje, iz katerega so črpali zamisli in ustvarili raznolike in njim lastne upodobitve.
Literarna izhodišča so bila različna, likovni cilji pa so bili precej enotni.
Barvni kontrasti, natančneje kontrast barvne nasičenosti je bil vodilo za snovanje likovnih del prve skupine. Iskanje harmoničnih razmerij med intenzivnimi in manj intenzivnimi barvnimi nanosi je zasnovalo številne zanimive interpretacije.
Druga skupina dijakov se je osredotočala na pomembnost položaja v kompoziciji, na velikost posameznih elementov ter na to, kako lahko z likovnimi spremenljivkami spremenimo ekspresivni pomen posameznih oblik.
V kratkih zgodbah, skozi katere se vsak na svoj subjektiven način predstavljajo sodobni avtorji slovanskega prostora, so dijaki našli priložnost izraziti svoj pogled in videnje pripovednega kozmosa.

Srečanje likovne in literarne umetnosti je tako spet rodilo zanimivo sobivanje in sinergijo, ki ju lahko vidimo na pričujoči razstavi.

Veronika Vesel Potočnik

Arrow Small Up Gray
Dostopnost