x

Oblikovna
14. 10. 2024

Strokovna ekskurzija maturantov 2025

Če hočemo resnično doživeti umetniška dela, jih ne smemo spoznavati samo iz knjig. Eden od najboljših načinov doživljanja umetniških del pa je zagotovo strokovna ekskurzija.
Strokovne ekskurzije vplivajo na večjo kakovost znanja, obenem pa dijaki svoje znanje uporabijo v praksi. A ne le to, skupna doživetja vplivajo na odprtost in omiko duha, sprejemanje drugačnosti in različnih pogledov.

Dijaki 4. letnikov SŠOF bodo vse to in še več doživljali od 19. do 25. 10. 2024, ko bodo spoznavali deželi, ki že od nekdaj navdihujeta in rojevata velike umetnike in umetnine, Grčijo in Španijo.

Foto: arhiv SŠOF

Preberi
9. 10. 2024

‘ČUDESA OCEANA’ na festivalu

Film Čudesa oceana, ki je nastal na delavnici animiranega filma med projektnim tednom januarja 2024, bodo v soboto, 26. 10. 2024, ob 14.15 predvajali na 27. Festivalu slovenskega filma v Portorožu.

Čestitke avtorjem, našim dijakom, in mentorju Damijanu Kracini!

Foto: Festival slovenskega filma

Foto: Lavi Kariž

Preberi
5. 10. 2024

“Fazaniranje” 2024

V petek, 4. 10., popoldne smo se dijaki in učitelji zbrali v Križankah, da sprejmemo 1. letnike na našo šolo.
Na odru so bili fazani oblečeni v zapornike, predstavniki 4. letnikov pa v varnostnike in policiste, saj so bili dijaki 1. letnikov obtoženi ugrabitve.

Hmm, napeto … Le kliknite ‘PREBERI’.

Besedilo: Valentina Mal
Foto: Enej Peternel, Neža Sodja

Preberi
3. 10. 2024

Trst in Oglej

Se spomnite, kam je odšel Prešernov Črtomir, potem ko se je pokristjanil? Tja so septembra odpotovali tudi naši dijaki, vendar s popolnoma drugačnimi razlogi kot Črtomir.

Dijaki 2. f in 2. g z razrednikoma so v spremstvu profesorjev za zgodovino, geografijo in umetnostno zgodovino sredo, 25. septembra, preživeli v Trstu in Ogleju. Nabirali so nova znanja o mestu v zalivu in občudovali mozaike v Baziliki Marijinega vnebovzetja in svetega Mohorja in Fortunata.

Kdo ve, mogoče pa je kak košček v katerem od mozaikov tudi Črtomirov …

Besedilo: Romi Pokorn
Foto: Gregor Markelj

Preberi
2. 10. 2024

Kostanjevica na Krki

Kaj je med drugim skupno Tonetu Kralju, Božidarju Jakcu, Karlu Plemenitašu (nekdaj prof. na Oblikovni) in Damijanu Kracini, ki poučuje na naši šoli? Kostanjevica na Krki, natančneje razstave njihovih del v cistercijanskem samostanu v Kostanjevici.

Prvi oktobrski dan letošnjega leta so gimnazijci 3. letnikov preživeli na strokovni ekskurziji v navdihujočem okolju najmanjšega mesta v Sloveniji, ki leži na umetnem otoku na reki Krki na obrobju Gorjancev. Ogledali so si nekaj razstav in se preizkušali na različnih delavnicah. Obisk pomembnega kulturnega in umetniškega središča Dolenjske so zaključili v tamkajšnji osnovni šoli, ki je hkrati čudovit razstavni prostor različnih izvirnih umetniških del.

Besedilo: Marta Krejan Čokl
Foto: Luka Jančič, Damijan Kracina, Veronika Vesel Potočnik, Marta Krejan Čokl

 

Preberi
29. 9. 2024

KRANJ FOTO FEST

Dijaki 3. in 4. letnika fotografije so si 26. septembra 2024 napasli oči – in se zagotovo tudi marsičesa naučili – na kranjskem fotografskem festivalu Kranj Foto Fest 2024.

Gre za vsakoletni festival sodobne fotografije, ki je nastal leta 2021. Organizatorji razstavljajo, promovirajo, podpirajo in razvijajo dela slovenskih in drugih fotografov.

Foto: Savelii Zimin, 3. d
Mentor: Marko Turk

Preberi
Arrow Small Up Gray
Dostopnost