x

Oblikovna
15. 6. 2023

CELJE

Enodnena strokovna ekskurija

15. 6. so se dijaki 1. f in 1. g. odpravili v Celje.

Več: Sprehod skozi tisočletja …

Strokovna ekskurzija

Ste vedeli, da so grofje Celjski pravzaprav potomci gospodov Žovneških? (Imena so dobili po gradovih, hribih ali krajih.) No, v grofe Celjske jih je leta 1314 povzdignil cesar Ludvik Bavarski. Ste vedeli, da se v vseh zdajšnjih evropskih plemiških družinah pretaka ‘naša’ kri, in to po ženski liniji? Zaradi načrtnih sklepanj zakonskih zvez in pohlepa …

Profesorica Romi Pokorn je avtobus, ki je gimnazijce prvih letnikov Oblikovne peljal na strokovno ekskurzijo, spremenila v časovni stroj. Zapeljali smo se na Štajersko, in to v čas pred Noriškim kraljestvom, v keltsko naselbino, ki je pod Miklavškim hribom ob sotočju rek Voglajne in Savinje pozneje zraslo v Keleio. Skozi naslednja stoletja, ohranjena v mestu pod mestom – Celeii – sta nas vse do sedanjosti vodili kustosinji Pokrajinskega muzeja Celje.

Nekdanji grad in sedež grofov Celjskih je … Da, Celjski grad. Ni dvoma, da je ob ogledu te veličastne zgradbe močan vtis pustil Friderikov stolp s ‘Teatrom groze’. Natančne replike mučilnih, sramotilnih in usmrtilnih naprav smo si ogledali v kleti stolpa, v katerega so zaprli Friderika, ker se ni hotel odpovedati ljubljeni Veroniki. Niso pa grozne samo mučilne naprave, nepredstavljivo je tudi dejstvo, da so osemletne fantke opremili z viteško opremo (tehta do 30 kilogramov) in jih izurili za vojščake.

S cmokom v grlu smo si ogledali tudi lobanje grofov Celjskih, ki jih pietetno hranijo v posebni grobnici v Pokrajinskem muzeju Celje.

To so le drobci drobtinic, ki smo jih videli, Celje je namreč izjemno bogato mesto, ta pridevnik pa označuje tako zgodovino kot umetnost, lepoto, grozo in še marsikaj kaj drugega.

Profesorici Romi Pokorn se zahvaljujemo za organizacijo ekskurzije in strokovno razlago med potjo v Noriško kraljestvo, profesorju Antonu Starcu pa za umetnostnozgodovinske temelje, na katere smo potem lahko postavili prve zidake umetnostne zgodovine.

Obema se zahvaljujeva tudi razredničarki 1. g in f, Veronika Vesel Potočnik in Marta Krejan Čokl (pa še novo, odlično temo za govorne nastope pri slovenščini imamo – Almo Karlin).

Marta Krejan Čokl

Ljubljana, 14. 6. 2023

Arrow Small Up Gray
Dostopnost