x

Oblikovna
11. 11. 2022

V SPOMIN

Gorazd Šefran (1945–2022)

Sporočamo, da je 7. 11. preminil pomemben predstavnik Ljubljanske grafične šole, mednarodno uveljavljen likovni umetnik Gorazd Šefran, čigar grafični list Sindon 3 je leta
1979 World Print Council na osnovi razpisa, na katerega je prišlo 4192 umetniških grafik z vsega sveta, uvrstil med 15 najboljših. Za grafični list Sindon 3 je bil avtor tudi nagrajen.

Njegove grafike so postale del potujoče razstave približno 100 grafičnih listov z vsega sveta.

Več:

 

Grafike Gorazda Šefrana so uvrščene med pomembnejše grafične zbirke, kot so Tate Gallery, Ameriška kongresna knjižnica, Ring House Gallery, Galerija Grafični kolektiv Kabinetgrafike, Moderna galerija in MGLC.

Med letoma 1969 in 2008 je imel 23 samostojnih razstav. Bil je prejemnik 15 nacionalnih in mednarodnih nagrad. Študijsko se je izpopolnjeval v Nurenbergu in Parizu. Od let 1973 do
upokojitve (2009) je poučeval likovne predmete na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani.

Mojster obvladovanja grafičnih tehnik, med katerimi so jedkanica, akvatinta, suha igla in litografija, prepoznaven umetniški slog, likovno sporočilo, polno aluzij in prispodob, izraženih z vsem bogastvom likovne govorice, zanj tako značilna razgibana kompozicija v molovskih tonalitetah s prevladujočimi dramatičnimi črninami – vse to je bilo med strokovno javnostjo spoštovano in cenjeno, v domovini pa ostalo nekako na robu, skoraj prezrto.

Vzgojil je generacije likovnih ustvarjalcev, ki jim je že v dijaških letih približal svet grafične umetnosti in jih navdušil za študij na ALUO.

V imenu zaposlenih na SŠOF Ljubljana in nekdanjih sodelavcev,
Igor Kregar, prof

 

Arrow Small Up Gray
Dostopnost