x

Oblikovna
23. 9. 2019

PIRAN – risarsko-oblikovalska šola v naravi

Dijaki 3. b-razreda so bili od 9. 9. do 13. 9. 2019 v šoli v naravi v Piranu, kjer so spoznavali temo BIONIKA.

Pod mentorstvom profesorjev, Luke Jančiča in Uroša Hohkravta, so iskali in raziskovali različne rešitve in ideje, ki so jih na koncu predstavili s plakatom.

 

Z  medpredmetnim  povezovanjem, ki prepleta oblikovanje, fotografijo in risanje z ostalimi tehnikami, so dijaki dobili vpogled  v možnosti, ki jih ponujata kreativnost in analitičnost.

 

Z BIONIKO MED VALOVE

Dijaki 3. letnika industrijskega oblikovanja smo se v septembru udeležili šole v naravi v Piranu, kjer smo izpopolnili naše znanje o bioniki s pomočjo rastlin, živali in drugih predmetov, ki smo jih nabrali med sprehodi ob piranski plaži. Od 9. do 13. septembra smo se soočili z raznovrstnimi nalogami in izzivi, ki so nam jih zastavili naši profesorji.

Iz nabranega in skrbno izbranega materiala smo na začetku sestavili kompozicijo, ki smo jo nato skicirali in tako lažje razmišljali o posameznih komponentah, njihovi uporabi, sestavi ipd. Ob boljšem poznavanju vizualnih in mehanskih lastnosti našega materiala smo se tako lahko lotili naslednje naloge, ki je iz nas izvabila marsikatero idejo, ki je morda drugače morda sploh ne bi videli ali uporabili. Pri tem izzivu, ki je zahteval, da izdelamo žival iz tega materiala, so nastali zanimivi izdelki: kivi, ježevec, različni kuščarji, žuželke ter še veliko drugih.

Za zaključek našega bioničnega popotovanja pa sta nam profesorja Uroš Hohkravt in Luka Jančič zadala še nalogo, da iz najdenega črpamo in razberemo zanimive lastnosti ter na podlagi le-teh zasnujemo bionično oblikovalsko rešitev za določen problem in vse to predstavimo na plakatu.

Vsekakor menim, da smo vsi, ki smo se udeležili te šole v naravi, odšli domov z nasmeškom na obrazu in smo hvaležni vsem profesorjem za dobro organizacijo, zanimiv in pester program ter tudi sprehode ob sončnem zahodu.

Viktorija Kvas, 3. b

 

 

Arrow Small Up Gray
Dostopnost