x

Oblikovna
26. 5. 2019

Kiparska šola v naravi – Osilnica

Dijaki 3. f in 3. g-razreda so bili od 20. 5. 2019 do 24. 5. 2019 v Osilnici, kjer so se udeležili kiparske šole v naravi.

Seznanili so se z lončarstvom, s poudarkom na veščini dela na vretenu, kreativni pa so bili tudi v pisanju, risanju, slikanju, fotografiji in pesništvu.

Po načelu popolne ustvarjalne svobode

Kiparsko šolo v naravi v Osilnici smo izvedli že drugič. Izhodišče zanjo je bila želja po tem, da se dijaki srečajo z vsebinami, ki jih ne moremo izvajati v sklopu rednega učnega načrta v šoli in temelji na povezovanju različnih vsebin in predmetov. Že skoraj deset let sodelujemo z lončarjem Štefanom Zelkom, ki je s svojo več kot 130-letno družinsko tradicijo predstavlja živ stik s tradicijo lončarstva v Prekmurju. Tokrat smo po načelu popolne ustvarjalne svobode na dano temo  povezali različne vrste umetnosti: kiparstvo, slikarstvo, risanje, fotografijo in pesništvo. Dijaki so na različnih delavnicah izrazili svojo kreativnost, ki smo jo na koncu zaključili s prižigom lončarske peči in odprtjem razstave, obogatene s pesmijo, glasbo in pesniškim recitalom. Ta dejavnost je dober primer širine, ki jo ponuja program umetniške gimnazije – likovne smeri.

Poleg že omenjenega lončarstva, s poudarkom na veščini dela na vretenu, so bili dijaki kreativni v pisanju, risanju, slikanju, fotografiji in pesništvu.

Mentorji smo bili: Štefan Zelko – lončarstvo, Apolonija Simon – slikanje, risanje, Uroš Acman – fotografija, Peter Peterka – slovenščina, poezija, Damijan Kracina – kiparstvo. Vpogled v zgodovino Osilnice in bližnjih krajev je predstavila Tamara Špelca Nagode.

Mentorji kiparske šole v naravi

 

Arrow Small Up Gray
Dostopnost