x

Oblikovna
7. 12. 2022

“Oh mia bèla Madunina …

… ma Milan, l′è on gran Milan!« (popevka: Giovanni D′Anzi)

Z oddelki modnega in grafičnega oblikovanja smo bili zadnji teden novembra na tridnevni ekskurziji v Milanu.

Prvi dan smo obiskali gradova družine Sforza v Vigevanu in Milanu. Na obeh sta delovala Leonardo da Vinci in Bramante, ko sta delala za vojvodo Ludovica il Moro. Tam  smo si ogledali zbirko čevljev, saj je okolica Vigevana znana po proizvodnji čevljev, ter zbirko dekorativne umetnosti in Michelangelovo pieta Rondanini, zadnje umetnikovo kiparsko delo.

V Milanu

smo si pogledali še zbirko palače Morandi, ki je znana predvsem po opremi iz 17. in 18. stoletja in kostumski zbirki oblačil iz začetka 20. stoletja.

Drugi dan smo obiskali fundacijo Prada, kjer so gostili razstavo Reciklirana lepota, ki je nastala kot projekt fundacije pri financiranju rekonstrukcije kolosa Konstantina Velikega iz Kapitolinskega muzeja. Še posebej so na nas naredila vtis likovna dela iz njihova zbirke sodobne umetnosti. Nato smo si ogledali Armani Silos razstavišče modne hiše Armani, kjer je predstavljen opus modnega oblikovalca Giorgia Armanija in estetika blagovne znamke.

Sledil je sprehod po modnih ulicah Milana. Prepustili smo se vrvežu in dinamičnemu utripu tega poslovnega ter industrijskega mesta. Grafiki so si pogledali še muzej Novecento z zbirko avantgardne in italijanske umetnosti 20. stoletja. Sledila je večerja v tradicionalni trattoriji v eni izmed milanskih četrti.

Zadnji dan smo se odpeljali v Rovereto, kjer smo obiskali hišo italijanskega futurista Fortunata Depera, ki je bil slikar, kipar, pisec, scenograf, kostumograf, dekorater in grafični oblikovalec. Hišo je zasnoval sam umetnik, kot muzej svojega opusa, v katerem ukine hierarhijo med posameznimi področji likovne umetnosti in oblikovanja.

Popoldne smo se zapeljali še v Verono, kjer smo se sprehodili do rimskega amfiteatra in Julijine hiše z znamenitim balkonom. Na ulicah je bilo že predpraznično vzdušje z bogatimi in slikovitimi stojnicami, ki so začinile in zaokrožile zadnje vtise potovanja …

Foto: Anton Starc, prof.

 

 

 

 

Arrow Small Up Gray
Dostopnost