x

Oblikovna
14. 4. 2019

Obisk Horija Takeakija, podpredsednika Mednarodnega centra PEN

27. 3. 2019 nas je obiskal Japonec Hori Takeaki, podpredsednik Mednarodnega centra PEN. Takeaki sicer ni pesnik kot naši prejšnji gostje, je pa raziskovalec haiku poezije, novinar, antropolog, okoljevarstvenik ter predavatelj na univerzi Fudživara Jošiharu.

Kot že nekaj let zapored je tudi letos, in sicer 27. 3. 2019, dijake naše šole obiskal član mednarodne organizacije PEN. Letos nas je obiskal Japonec Hori Takeaki, podpredsednik Mednarodnega centra PEN, spremljala pa ga je predsednica Slovenskega centra PEN in pesnica Ifigenija Simonović. Takeaki sicer ni pesnik kot naši prejšnji gostje, je pa raziskovalec haiku poezije, novinar, antropolog, okoljevarstvenik ter predavatelj na univerzi Fudživara Jošiharu.

Po tem, ko ga je v imenu šole v japonščini pozdravila Luna Woelle iz 4. a, nam je ob primeru vsem znanega haikuja Macua Baša Ribnik, star in pust predstavil to pesniško vrsto. Ifigenija Simonović pa nam je kratko predstavila razstavo Spominskega muzeja miru iz Hirošime “Hirošima in Nagasaki, bolečina in pogum”, ki je od 25. marca na ogled v Muzeju novejše zgodovine v Ljubljani.

Zbrani dijaki iz 4. g, 3. f, 3. g in 2. g. smo izvedeli marsikaj o japonski kulturi in njihovem drugačnem načinu dojemanju narave (npr. da imenujejo kar 48 letnih časih). Veselimo se že obiska iz PEN-a v naslednjem letu.

Ana Razinger, 3. g

Vse fotografije je posnel Otton Zajec, 2. d.

Arrow Small Up Gray
Dostopnost