x

Oblikovna
4. 10. 2020

MIHA ERIČ: VRNITEV

Razstava lesorezov, linorezov in bakrorezov

SŠOF, Gosposka ulica 18, Ljubljana
20. 5. 2020 do 30. 10. 2020

Grafik in instrumentalist Miha Erič, nekdanji dijak SŠOF, razstavlja svoja grafična dela v prostorih šole v Križankah.

Na ogled je postavil 39 grafičnih listov, s katerimi nam razkriva svoj bogat notranji svet. Z otroško dušo, polno domišljije in čudenja, je razvil prepoznaven stil, ki ga uvršča med najbolj izvirne predstavnika nove generacije slovenskih grafikov.

5 OR plakatVRNITEV_horizont COR (1)

http://www.srce-me-povezuje.si/zavodorbita/

 

Razstava lesorezov, linorezov in bakrorezov

Miha Erič: VRNITEV

SŠOF, Gosposka ulica 18, Ljubljana
20. 5. 2020 do 30. 10. 2020

 

Grafik in instrumentalist Miha Erič, nekdanji dijak SŠOF, se je vrnil na Oblikovno kot razstavljalec grafičnih del v prostorih šole na Gosposki ulici 18.

Na ogled je postavil 39 grafičnih listov, s katerimi nam razkriva svoj bogat notranji svet. Z otroško dušo, polno domišljije in čudenja, je razvil prepoznaven stil, ki ga uvršča med najbolj izvirne predstavnika nove generacije slovenskih grafikov. Grafike Miha Eriča so narejene v analogni tehniki lesorez, linorez in visoki bakrorez.

Z dijaško razstavo 55 pretežno večbarvnih  grafik v tehniki sitotiska, linoreza in globokega tiska in 9 grafičnimi listi iz šolske zbirke umetniških del gostujoča razstava predstavlja imeniten vpogled v svet grafične umetnosti. Umetniška grafika ima namreč v Sloveniji izjemno bogato zgodovino in sloves  likovne tehnike, ki je moderno umetnost približala širšemu krogu ljudi. Ljubljanski grafični bienale je od leta 1955 v Ljubljano privabljal najboljše avtorje iz mnogih držav sveta in jim ob bok postavil dela izvrstnih grafikov Ljubljanske grafične šole. Nekateri so kot profesorji na ALUO vzgojili vrsto likovnih ustvarjalcev, ki so v tradicionalnih grafičnih tehnikah prepoznali najboljše možnosti za umetniško izražanje.

Miha Erič se uvršča med nove generacije grafikov, diplomantov ALUO, ki so svojo ustvarjalno pot začeli pred slabim desetletjem. Kot študent oddelka za oblikovanje je zaključil študij vizualnih komunikacij, kjer si je za diplomsko delo izbral grafiko in ilustracijo.  Med redkimi vrstniki se je že zgodaj navdušil za lesorez, linorez in visoki bakrorez.

Grafik Miha Erič je risarski zanesenjak, ki likovne vsebine preko matrice, barve in grafične preše odtiskuje na papir, aplikativno tudi na tekstil. Prve risarske spodbude je dobil že kot otrok od likovno izobraženih staršev, pred študijem pa tudi od mentorjev na SŠOF, kjer ga je pritegnilo ateljejsko delo na področju risbe, ilustracije in umetniške grafike. Z razstavo sedaj navdušuje mlade likovnike na Oblikovni in zbuja zanimanje za tradicionalno grafiko.

Zavod Orbita, ustanova, v okviru katere Miha Erič in intermedijska umetnica, mag. Natalija Šepul, delujeta na področju kulture, za dijake SŠOF pripravlja delavnico umetniške grafike.

Miha Erič je zgled izjemno produktivnega ustvarjalca, ki je v zadnjih štirih letih pripravil 22 samostojnih razstav. Od pomladi 2020 se predstavlja tudi s katalogom, v katerem je poleg strokovne ocene profesorja Darka Slavca in reprodukcij avtorjevega grafičnega opusa, ki šteje že več kot 60 izvirnih  matric, tudi umetnikova razlaga grafičnih tehnik. Avgusta 2020 je z Zavodom Orbita začel voditi galerijo v Izoli, ki bo ponudila sodelovanje z ALUO in SŠOF.

V grafikah Miha Eriča je prisotna raznovrstnost vsebin – od žanra, portreta, krajine, vedute, mestnega ali vaškega prizora do fantazijskih, pravljičnih in nadrealističnih likovnih kompozicij. Avtor je tudi družbeno zavzet in duhovit likovnik, za katerega je značilna sproščena risba, s katero ustvarja ekspresiven izraz, dramatičnost, enigmatičnost, nelagodje in nemir.  Vse to ponazarja s črno barvo z vsem bogastvom linearnih rastrov. Posebnost njegovih grafičnih odtisov je tudi v tem, da jih skoraj brez izjeme ročno pobarva z akvarelom.

Miha Erič je dedič vesnanov, ljudske umetnosti, ekspresionizma in nadrealizma. Vajen odra, kot glasbenik, tudi svoje grafike namenja komunikaciji. Njihova neobremenjena pripovednost in ilustrativnost so lastnosti, ki gledalca pritegnejo in duhovno obogatijo.

Z razstavo z naslovom Vrnitev je Miha Erič  v prostor šole vnesel izvirno likovno estetiko, kot posvetilo okolju, v katerem je njegov izrazit risarski talent pridobil kvalitetno osnovo za uspešno nadaljnje izražanje.

 

Igor Kregar, prof.

 

 

 

Arrow Small Up Gray
Dostopnost