x

Oblikovna
23. 6. 2023

Figura na Oblikovni

Od lutke do akta –  razstava likovnih del dijakov SŠOF

Razstava je podaljšana do sobote, 30. 9. 2023, po urniku:
torek: od 10.00 do 20.00
ponedeljek, sredo in petek: od 8.00 do 20.00
sobota: 8.00 do 13.00

Mestna knjižnica Ljubljana, Kersnikova ulica 2, pritličje in  1. nadstropje knjižnice

Letošnja razstava bo obiskovalcem Mestne knjižnice prikazala izbrane dosežke iz najnovejše produkcije likovnih del  naših dijakov na temo figure.

Figura kot likovna snov vsekakor predstavlja zahtevnejše poglavje v učnem programu, veščino, ki jo dijaki usvajajo postopno v risbi, grafiki, ilustraciji, mali plastiki in fotografiji.

Razstavo so pripravili strokovni aktivi SŠOF.
Vljudno vabljeni!

RAZSTAVNI LIST

Več:

 

Razstavno izjemno plodno šolsko leto smo na SŠOF zaključili s tematsko razstavo likovnih del v prostorih Knjižnice Otona Župančiča v centru Ljubljane.

Pred tem se je v iztekajočem se šolskem letu SŠOF javnosti predstavila z deli dijakov na razstavah in dogodkih: Transgeneracije 2023 v CD, Seksizem v Mestni hiši, Svetlobna gverila v Križankah, razstava grafičnih listov v Galeriji DLUL, razstava ilustracij za knjigo slovanskih književnikov na temo Človek in žival v prostorih FF Univerze v Ljubljani, razstava velikih plakatov Galerije TAMTAM na ploščadi pred Figovcem, razstava zaključnih nalog oddelka fotografije v Mestni hiši ter  na predstavitvi videofilmov in animacije v Kinodvoru.

S pričujočo likovno razstavo Figura na Oblikovni smo se z velikim veseljem odzvali povabilu Marka Lakoviča, sociologa, zgodovinarja in fotografa, koordinatorja prireditvenih dejavnosti in izobraževanja Mestne knjižnice Ljubljana, da po lanskem debiju Oblikovne v Knjižnici Otona Župančiča in zelo pozitivnih odzivih na razstavo Figura in karikatura, pripravimo v njihovih prostorih drugo predstavitev SŠOF.

Letošnja razstava obiskovalcem Mestne knjižnice predstavlja izbrane dosežke iz najnovejše produkcije likovnih del dijakov Oblikovne na temo figure. Figura kot likovna snov vsekakor predstavlja zahtevnejše poglavje v učnem programu kot veščino, ki jo dijaki usvajajo postopno v risbi, grafiki, ilustraciji, mali plastiki in fotografiji.

Risbe so nastale kot del rednega in tudi razširjenega učnega programa na tečaju risanja figure v prostoru in tiskanja grafičnih listov v grafičnem ateljeju.

Študijske vaje iz risanja na temo oblečene ali neoblečene figure dopolnjujejo risbe iz skicirke.

Grafike so dijaki ustvarili pri pouku grafičnih tehnik oziroma prenašanje teorije v prakso pri predmetu likovna teorija.

Modne skice so nastale kot del redne prakse na oddelku modnega oblikovanja, mala plastika v tehniki črno žgane keramike je nastala pri pouku plastičnega oblikovanja v šoli v naravi na Goričkem.

Podnaslov razstave Od lutke do akta seznanja gledalca z didaktičnim in metodičnim pristopom k likovni obravnavi človeške figure. Risarski študij akta oziroma človeškega telesa po opazovanju živega modela je na Oblikovni namenjen najbolj naprednim risarjem za pridobivanje dodatnega znanja in risarskih izkušenj.

Predstavljena likovna dela dijakov na razstavi Figura na Oblikovni so plod odličnosti učnega programa, visoke strokovnosti mentorjev in zagnanosti dijakov, ki vedno znova presenečajo s svojimi dosežki.

Vljudno vabljeni.

Igor Kregar

Ljubljana, 22. 6. 2023

Razstavo so pripravili strokovni aktivi SŠOF

Mentorji: Svetlana Jakimovska Rodić, Veronika Vesel Potočnik, Kaja Urh, Samo Lapajne, Damijan Kracina, Alenka Podlogar, Sava Kosmač, Saša Vitežnik, Blaž De Gleria in Igor Kregar

Besedilo na vabilu in spremnem listu: Samantha Zgonc

Tehnična pomoč: Alojz Sterle

Grafično oblikovanje: Barbara Ogrič Markež

Oprama likovnih del, priprava likovnih del za transport: Igor Kregar, Martin Ramoveš, Katarina Repše, Mija Šuštar, Zala Lozar in Petra Savić

Postavitev razstave, prevoz likovnih del: Mare Lakovič, Igor Kregar, Lili Hohkraut in Zarja Vodušek

Zasnova razstave: Igor Kregar

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Igor Kregar

Arrow Small Up Gray
Dostopnost