sl SL

 

Skupina novinarjev in fotografov Srednje šole za oblikovanje in fotografijo se je skupaj z mentorji tudi letos podala v Planico, da bi skupaj s številnimi obiskovalci in navijači počastili planiški praznik. V štirih dneh se nismo pogovarjali le s športniki, navijači in športnimi funkcionarji, temveč smo uspeli spregovoriti tudi z aktualno ministrico za izobraževanje, znanost in šport, dr. Majo Makovec Brenčič. Vredno je omeniti, da smo jo ujeli ravno po pogovoru z državno sekretarko Urada za šport Republike Hrvaške, gospo Janico Kostelić, s katero smo se uspeli tudi fotografirati. Ministrici se zahvaljujemo za trenutke, ki jih je delila z nami.  

Planica je kot slovenski praznik. Kako vi občutite duh in atmosfero v Planici? Verjetno tudi vi zelo cenite vse to in želite ohraniti »tradicijo«?

Res je, planiški dogodki so že davno prerasli okvirje pomembnega športnega dogodka, govorimo o slovenskem prazniku. Veseli me, da so vsako leto na začetku tekmovanja med obiskovalci najprej otroci in mladostniki; da planiški spektakel obišče več tisoč otrok, ki se učijo športnega navijanja, ki so glasni in veseli. Vse to je šport, zato mi je še posebej v veselje kot ministrici za šport, da imamo kakovostno in svetovno prepoznavno infrastrukturo, odlične športnice in športnike. In navsezadnje – da znamo Slovenci stisniti pesti za naše orle in jih glasno spodbujati.  

Dijaki zelo cenimo priložnost izobraževanja na terenu. Ali ste kot ministrica za izobraževanje v svojem mandatu skušali to področje razširiti oz. mu dati večji pomen?

Da, izkušnje oziroma delo na terenu bomo podpirali tudi v prihodnje.

Ker dijaki potrebujemo podporo mentorjev, številni profesorji na naši šoli žrtvujejo svoj prosti čas, a se jim to pri plači ne pozna. Kako komentirate to problematiko?

Res je mogoče prepoznati poslanstvo in predanost posameznih učiteljev mentorjev in za to sem iskreno hvaležna. To vedno znova ugotavljam, ko sem tu v Planici in opazujem vaše delo. Veliko res kakovostnih premikov se v šolah zgodi prav zaradi tega. Prav je, da tiste učitelje mentorje, ki se nesebično razdajajo za svoje varovance, tudi ustrezno nadgradimo. Prepričana sem, da bo prišel trenutek, ko bomo o tem rekli kaj več in zadevo spremenili na bolje.

Kakšno je vaše stališče o stavki v vzgoji in izobraževanju? Jo podpirate? Menite, da se bo kaj spremenilo?

Podpiram, da je delo v izobraževanju in vzgoji ustrezno vrednoteno, da je bilo to področje zanemarjeno, in to tako z vidika financiranja, razvoja kot seveda tudi ustreznega vrednotenja dela, zato sem podprla nekatere zahteve, ki so bile podane s strani sindikatov. Upam, da se bodo tudi realizirale. Seveda smo se v tem trenutku znašli v posebni situaciji, potem ko je odstopil predsednik vlade, a nikakor ne smemo pozabiti, da sta vzgoja in izobraževanje ključ do našega razvoja. 

Kot veste, Oblikovna domuje v Križankah, kjer ima svoj del v lasti tudi Festival Ljubljana. Ali ste seznanjeni z zadnjimi dogodki, povezanimi z obnovo letnega gledališča? Po podatkih, ki jim imam kot predsednica dijaške skupnosti in članica sveta zavoda, je Festival Ljubljana začel izvajati obnovitvene dela na svojo roko, brez predhodnega dogovora, njihova dela motijo dijake pri izobraževanju in profesorje pri poučevanju. Skrbi nas lastna varnost, kar smo izpostavili tudi na dijaški skupnosti. Dodamo lahko, da obstaja možnost potresnih poškodb, kljub temu da so Križanke kulturni spomenik. Kako bi to komentirali?

Tudi mi na ministrstvu si želimo, da skupaj, v dobro vseh mladih, ki obiskujete izobraževalne programe na vaši šoli, rešimo tudi prostorsko situacijo in da najdemo trajno rešitev, ki bo sprejemljiva za vse. In prepričana sem, da jo tudi bomo, skupaj z mestom Ljubljana, v dobro vseh.  

Eva Povirk, 3. a

Mentorja: Peter Peterka in Peter Rombo

Foto: arhiv s|š|o|f

 

Na tej spletni strani uporabljamo lastne analitične piškotke za zbiranje statističnih podatkov z namenom optimizacije uporabniške izkušnje na spletnem mestu. Vse zbrane podatke popolno anonimiziramo. Če obiščete naše spletno mesto in so nastavitve vašega spletnega brskalnika takšne, da dovoljujejo sprejemanje piškotkov, to razumemo kot vašo privolitev, da smemo uporabljati lastne analitične piškotke za zbiranje anonimiziranih podatkov.

V primeru, da želite izvedeti več o piškotkih na naši strani in kako jih lahko izbrišete, kliknite tukaj.

  Sprejmem piškotke na tej spletni strani.
Info