Oblikovna

SREDNJA ŠOLA ZA
OBLIKOVANJE IN FOTOGRAFIJO
LJUBLJANA

Tekmovanje srednjih šol v krosu

V torek, 17. 4. 2019, je v Tivoliju potekalo prvenstvo srednjih šol v krosu. Udeležilo se ga je osem dijakov naše šole.

Mlajši dijaki (Staš Trunk, 1. a, Matevž Zalar, 1. b, Jakob Mai Blatnik, 1. d, Tian Vovk, 1. b) so med dvanajstimi šolami dosegli ekipno tretje mesto.

Skupno (kategorija mlajši in starejši) pa so naši dijaki in dijakinje osvojili četrto mesto.

Mentor: Jurij Horvat

V torek, 17. 4. 2019, je v Tivoliju potekalo prvenstvo srednjih šol v krosu. Udeležilo se ga je osem dijakov naše šole.

Mlajši dijaki (Staš Trunk, 1. a, Matevž Zalar, 1. b, Jakob Mai Blatnik, 1. d, Tian Vovk, 1. b) so med dvanajstimi šolami ekipno dosegli ekipno tretje mesto. Skupno (kategorija mlajši in starejši) pa so naši dijaki in dijakinje osvojili četrto mesto.

Uvrstitve posamezno:

Staš Trunk, 1. a                4. mesto

Eva Lazar, 1. b                  4.mesto

Tara Bergant, 3. c            4.mesto

Vito Stoimilovič,  1. d     10. mesto

Matevž Zalar, 1. b           12. mesto

Mentor: Jurij Horvat

“Oblikovanje oblikovalcev”
RAZSTAVA

Razstava “Oblikovanje oblikovalcev” je bila postavljena z namenom, da prikaže načine dela in širše cilje v prvem in drugem letniku smeri oblikovanje uporabnih predmetov. Otvoritev je bila 11. 4. 2019 v galeriji DLUL na Bregu.

Skozi prakso številnih repeticij ter variacij na temo likovno-teoretičnih elementov razstava obiskovalca popelje po ustvarjalni poti, ki jo mladi oblikovalci prehodijo, izrišejo, pobarvajo, izrišejo in prilepijo, kajti ravno ta pot pripelje do potprežljivosti, natančnosti, vztrajnosti in kritične misli; to pa so temelji dobrega oblikovanja.

Mentorji: Uroš Hohkravt, Blaž Habjanič,  Luka Jančič in Aljaž Mrak

Razstava likovnih del dijakov SŠOF
RAZSTAVA

V petek, 19. 4. 2019, smo v Križankah postavili razstavo likovni del dijakov vseh letnikov, ki so nastala pri predmetih: risanje, risanje in slikanje, likovna teorija, grafično oblikovanje (ilustracija in strip ter umetniška grafika – sitotisk). Razstava je postavljena po stopnišču in na hodnikih pred učilnicami in bo na ogled do 19. 6. 2019.

Osrednji del razstave so risarske vaje v različnih suhih in mokrih tehnikah, ki so nastale od septembra 2018 do aprila 2019 pri različnih mentorjih.

Mentorji: Blaž de Gleria, Iris Skubin, Sava Kosmač, Gregor Markelj, Karel Plemenitaš, Nina Šuštaršič Remic, Tadej Tozon, Saša Vitežnik Jelen in Igor Kregar

V petek, 19. 4. 2019, smo v Križankah postavili razstavo, za katero smo pripravili tudi spremna besedila, da bo gledalec vedel, kaj si lahko ogleda in kje. Predstavljena so štiri področja likovnega ustvarjanja. Likovna dela so nastala pri naslednjih učnih predmetih: risanje, risanje in slikanje, likovna teorija, grafično oblikovanje (ilustracija in strip ter umetniška grafika – sitotisk).

Risbe ženskega akta so nastale v 45-urnem tečaju SŠOF, ki je namenjen pripravam na sprejemne izpite. Pet grafičnih listov na razstavi je nastalo v sodelovanju z MGLC. V fokusu nove razstave je umetniška grafika, saj si gledalec lahko ogleda 54 grafičnih listov v različnih tehnikah – linorez, jedkanica, mehki vosek in sitotisk.

Osrednji del razstave so risarske vaje v različnih suhih in mokrih tehnikah, ki so nastale od septembra 2018 do aprila 2019 pri šestih mentorjih. Predstavljeni so primeri risbe od pripravljalnice do zaključnega letnika. Prvič smo predstavili tudi risbe iz skicirke, ki nastajajo neodvisno od šolskega programa.

Razstava je postavljena po stopnišču in na hodnikih pred učilnicami, na ogled pa bo do 19. 6. 2019.

RAZSTAVA_OKVIR

Podelitev priznanj Slovenščina ima dolg jezik

19. 4. 2019 smo se v Kinudvor udeležili podelitve priznanja za posebne dosežke, ki ga je prejel film Kons 5.

Film so ustvarile dijakinje 3. d-razreda: Ana Dragić, Nika Erjavec in Maja Krvina

Mentorici: Nika Oblak in Betka Pohlin

Festival skupnosti frizerskih, oblikovnih in tekstilnih šol Slovenije
GEOMETRIJA

Tudi letos smo sodelovali na Festivalu skupnosti frizerskih, oblikovnih in tekstilnih šol Slovenije, ki se je odvijal 17. 4. 2019 na Gospodarskem razstavišču.
Tema letošnjega dogodka je bila geometrija. Oddelek modnega oblikovanja  se je predstavil z izborom kreacij zadnje modne revije.
Mentorice: Nataša Grčar Napast, Alenka Podlogar, Suzana Košir

Barjanka

16. 4. 2019 je bila v preddverju Križank otvoritev razstave fotografij z lanskoletnega rekreacijsko-kolesarskega maratona Barjanka, predstavljeni pa so bili tudi predlogi za medaljo Barjanka.

Razstava je na ogled na Krakovskem nasipu.

Mentorji: Damijan Kracina, Iris Skubin, Nina Šuštaršič Remic, Uroš Acman, Aleksander Brezlan

Transgeneracije 2019 – Festival sodobnih umetnosti slovenskih srednješolcev

Otvoritev Festivala je bila 15. 4. 2019 v Cankarjevem domu. Letos so mentorji poslali največ likovnih del v zgodovini tega festivala. Selektor je bil akademski slikar Arjan Pregl.

SŠOF sodeluje z likovnimi deli na področju fotografije, plakata, grafičnega oblikovanja z ilustracijo, angažiranega plakata, slikarstva na platnu in papirju ter z umetniške grafiko, animiranim filmom in videofilmom.

Razglasitev nagrad bo 7. 5. 2019.

Mentorji: Nina Šuštaršič Remic. Nika Oblak, Sonja Lebedinec, Aleksander Brezlan in Igor Kregar

 

TRANSGENERACIJE 2019

Razstava bo na ogled do 25. 4. 2019.

SŠOF zastopamo naslednji mentorji: Sonja Lebedinec, Nika Oblak, Nina Šuštaršič Remic in Igor Kregar.

 

Največ likovnih del je s svojimi dijaki pripravila mentorica Nina Šuštaršič Remic, kar 34. Mentorica Sonja Lebedinec predstavlja 10 avtorjev z  več posameznimi fotografijami (na primer serijo štirih makrofotografij razstavlja dijakinja Juta Usenik, 4. d), mentor Aleksander Brezlan predstavlja 12 avtorjev z dvema temama: folklora na Slovenskem ter Logo avtopotrtret, Igor Kregar zastopam 5 avtorjev s tremi slikami na platnu, 1 plakatom in 1 računalniško grafiko, 2 avtorja SŠOF pa razstavljata brez mentorja. Videodela zastopa mentorica Nika Oblak.

Izpostaviti velja dijaka Vanjo Flisa iz 1. a, ki je z akrilom na papirju naslikal odlično ilustracijo velikosti B1 z naslovom Skodelica globalnega čaja. Tudi sicer dijaki SŠOF radi posegajo po angažiranih temah, kot je varovanje narave, problematika plastike ipd.

Delež likovnih del dijakov SŠOF je torej obsežen in tudi po kvaliteti izstopajoč, saj se predstavljamo z več kot devetdesetimi deli.

Med likovnimi disciplinami in panogami so zastopane: animirani film, mala plastika, umetniška grafika – linorez, fotografija, ilustracija, plakat, slika na platno, slika na papir in računalniška grafika.

 

Podelitev priznanj bo 7. 5. 2019 ob 17. uri, ko si bomo najprej ogledali 13. SBI v Galeriji CD.

 

Foto: Juta Usenik

 

 

PLANICA 2019

Dijaki SŠOF so bili tudi letos, kot že tradicionalno, od 21. 3. 2019 do 24. 3. 2019 v Planici, kjer so pod mentorstvom Petra Romba, Petra Peterke in Boštjana Avguština fotografirali skoke in polete ter pripravili intervjuje in reportaže dogodkov.
Reportaže si lahko preberete v priponkah.